Tollarens pälsvård

Tollarens pälsvård är inte speciellt betungande men som tollarägare upptäcker man snabbt att pälsen trillar av med jämna mellanrum. Våra tikar fäller all sin päls två gånger om året och då blir de riktiga nakenfisar. Vanligtvis börjar tikarna fälla sin päls strax efter löpet. Hanhundarna fäller inte ur lika mycket som tikarna, vilket innebär att de fäller lite för jämnan. Vi tycker ändå att tollarna är tacksamma när de fäller, pälsen lägger sig som tussar längs med golvet. I början av en fällningsperiod är det underullen som ramlar av först och därefter är det dags för täckhåret.

Pälsvård

Vi brukar borsta hundarna då och då och det är snabbt gjort. Skulle det vara några tovor (oftast hittas dessa bakom öronen) försöker vi reda ut dem. I värsta fall får man ta en sax och försiktigt klippa bort tovan.

När hundarna börjar lukta hund är det dags att ge dem ett riktigt bad och tänk på att vara noga med att skölja ur schampot ordentligt. Slarvar du kan hunden få klåda. Vi använder inget speciellt hundschampo utan tar det som finns hemma. Ska du på utställning med din hund, tvätta den några dagar innan för att pälsen ska lägga sig snyggt. En nytvättad tollare får ofta lockar i pälsen som gör att den spretar åt alla håll! Ibland kan hundarna få ohyra och då är det viktigt att använda ett ohyreschampo. Här är det viktigt att göra som det står på flaskan eftersom schampot innehåller ämnen som inte är hälsosamma. Glöm inte att städa ordentligt hemma i samma veva eftersom löss och loppor kan leva utanför hunden en tid!

Trimning av öron

På, bakom och under öronen får tollaren en lockig päls som måste trimmas bort och det gör du genom att rycka eller klippa bort den. Det blir snyggast resultat om du försiktigt rycker bort alla långa och lockiga hårstrån. Vi brukar använda saxen eftersom våra hundar är hårömma och tycker det är obehagligt när vi rycker dem. Använd en sax med effiler, det vill säga en sax som är tandad. Denna typ av sax klipper inte all päls rakt av, utan klipper bara ur en del av pälsen. När du klipper pälsen så får det inte se avklippt ut eller vara hackigt.

Det ska se naturligt ut och det innebär att du måste vara försiktig med saxen och klippa lite i taget! Det enklaste sättet att klippa bort pälsen är att hålla örat uppåt och försiktigt klippa nerifrån och upp. Då blir det snyggast övergång till den övriga pälsen och det ser inte klippt ut. Var försiktig så du inte klipper hunden i örat. Vi brukar avsluta trimningen med att rycka lite grann för att få till den sista lilla oklippta looken! Passa på att titta och lukta i hundens öron och gör rent om det behövs medan du ändå håller på.

Hera ser lite ovårdad ut. 
Nytrimmad och fin.
Trimning av tassar

Ofta får hunden tofsar mellan klorna på tassens ovansida. Tofsarna är enklast att klippa bort och när vi klipper tassarna brukar vi även klippa bort pälsen mellan trampdynorna. Då slipper du få in en massa grus och sand och det är lättare att se om hunden har något sår eller irritation mellan trampdynorna. När vi klipper pälsen använder vi en speciell sax som är avsedd för tassarna. Den är inte så stor och trubbig för att inte göra illa hunden.

Vi tycker att det är enklast att placera hunden på rygg i knät när tassarna ska klippas. Även här är det viktigt att klippa så att det inte syns att det är klippt! Försök att ta fram tofsarna genom att sätta ett finger mellan klorna och dra det uppåt. Tofsen ska sen klippas mot pälsens riktning för att det inte ska bli några hack. Klipp lite i taget! Snygga till så att tassen ser rund och prydlig ut. Pälsen mellan trampdynorna kan klippas rakt av, men var försiktig så att du inte klipper hunden. Medan du ändå håller på klipp klorna på samma gång.

Tofsar mellan tårna 
Nyklippt tass

Avslutningsvis, när du är klar med trimningen ge hunden rikligt med beröm och godis. Hunden ska ha en positiv upplevelse av trimningen och tycka att det var jättekul att bli trimmad!

Tänk på att inte trimma hunden precis innan en utställning utan gör det någon vecka innan så att pälsen har möjlighet att växa ut om du klippt för mycket. Övning ger färdighet!

Lär mer: