Temperament

Tollaren är en aktiv ras som kräver mental stimulans för att trivas. Det är en ras som man kan ha mycket roligt med om man är beredd att lägga ner tid på sin hund. Tollarens temperament kännetecknas av energi och nyfikenhet, men om man däremot inte aktiverar sin hund och låter den få utlopp för sin energi hittar den lätt på olater. Dessa olater lär han sig fort och det kan ta lång tid att bli av med. Det är alltså en väldig lättlärd hund som älskar att arbeta och den är ”will to please”. Tollaren är en intelligent hund som vill ha en ledare som är glad, vänlig och konsekvent.

Men tollarens karaktär och temperament kan förbrylla. Det är en mycket självständig hund som också kan vara mycket envis. En internationellt känd expert på retrievers, James B. Spencer, ska en gång ha sagt: ”Behandla en tollare som en labrador eller Chesapeake och du står där med en åsna”.

Många tollare är ofta lite reserverade mot främmande människor och de är alltså inte som en labrador som älskar alla människor. Ge tollaren möjlighet att bekanta sig med dig i sin takt och kommer du att ha en vän för livet.

Om du är intresserad att lägga ner tid på din hund, är det bara att välja vad du själv tycker är roligt. Tollarens användningsområde är stort: lydnad, bruks, apportering, praktisk jakt, eftersök, tjänstehund, räddningshund, agility, kantarellsök, narkotikahund, ja du kan använda din tollare till allt! En förutsättning för tollarens breda användningsområde är arbetslusten och denna egenskap är viktig att bevara. Om du däremot söker en hund för enbart promenadsällskap bör du välja en annan ras.

Läs mer: