Lönnlövets kennel

Bakom Lönnlövets kennel står systrarna Petra och Anna Scharin och vi brinner för denna underbara ras. Sedan augusti 2017 är även vår valpköpare och goda vän Kristina Nilbrink delägare i kenneln.

Hur det började

Den första tollaren kom till familjen i januari 1993. Detta lilla underverk hette SVCH SLCH LP Rödrävens Hjortron ”Windy” och det visade sig vara en otroligt lättlärd och arbetsvillig dam. Eftersom hon var en hund som älskade att träna och tävla, och framgångarna lät inte vänta på sig. Intresset växte och när vår uppfödare hade en ny kull valpar blev vi åter med valp och SVCH SUCH SLCH LP Rödrävens Kantarell ”Molly” flyttade hem till oss. Även Molly visade sig vara en mycket trevlig och duktig träning- och tävlingskamrat, och vårt stora intresse för apportering vaknade på allvar.

Lönnlövets kennel grundades

Med två bra tikar bestämde vi oss för att ta en kull valpar och vår första valpkull nedkom i juni 1996. Under 1997 registrerade vi vårt kennelnamn ”Lönnlövets”. Sedan 1996 har ett drygt åttiotal valpar sett dagens ljus i vår valplåda och fler valpar är planerade. Vi bedriver vår hunduppfödning som hobby och vi har varit aktiva i de flesta grenar inom hundsporten. Men nu för tiden fokuserar vi främst på apportering och lydnad.

Petra och Lönnlövets Pralin
Meritering av tikar

Vi har meriterat samtliga av våra hundar inom apportering och vi har bland annat lyckats erövra titlarna SUCH (vilket innebär pris i Ökl på SSRK-prov), Juniortollarmästare och Tollarmästare. I lydnadsringen har vi hittills fått två lydnadschampions och ytterligare en som tävlat i elitklass. En av tikarna har även erövrat titeln Lydnadstollaren. I viltspår har vi fört fram fyra viltspårschampions. Inom brukset har vi tränat och tävlat i spår och sök.

Samtliga tikar som vi använder i avel har gjort MH/BPH med godkänd skottreaktion. I agility har vi mest tränat men även placerat oss i agilityfinalen på en Tollarspecial. Vi har genom vårt eget tränande och tävlande erhållit kunskaper som vi gärna delar med oss av till våra valpköpare.

SKK:s Bruksuppfödarpris

År 2017 tilldelades Lönnlövets kennel SKK:s Bruksuppfödarpris. Bruksuppfödarpriset är ett erkännande åt de svenska uppfödare som fött upp hundar vilka meriterat sig på bruks-/jaktprov.

SKK:s Bruksavelspris

Två av våra uppfödningar, Lönnlövets Karamell och Lönnlövets Nässla, har erhållit SKK:s Bruksavelspris, vilket är ett erkännande åt de hundar, som visat sig vara goda nedärvare och har haft stor betydelse för aveln av goda bruksdjur.

Hundklubbar

Vi är medlemmar i Tollarklubben, SSRK och SKK och har arbetat ideellt för Tollarklubben genom styrelsearbete, revisorsuppdrag och olika typer av projekt främst med fokus på mentalitet och funktion. Vi följer naturligtvis de riktlinjer som SKK och Tollarklubben har för avelsdjur och vi har genomgått Tollarklubbens uppfödarutbildning.

Läs mer: