Lönnlövets kennel

Bakom Lönnlövets kennel står systrarna Petra och Anna Scharin och vi brinner för denna underbara ras. Sedan augusti 2017 är även vår valpköpare och goda vän Kristina Nilbrink delägare i kenneln.

Den första tollaren kom till familjen i januari 1993. Detta lilla underverk hette SVCH SLCH LP Rödrävens Hjortron ”Windy” och hon visade sig vara en otroligt lättlärd och arbetsvillig dam. Hon är en hund som älskar att träna och tävla, och framgångarna lät inte vänta på sig. Intresset växte och när vår uppfödare hade en ny kull valpar blev vi åter med valp och SVCH SUCH SLCH LP Rödrävens Kantarell ”Molly” flyttade hem till oss. Även Molly visade sig vara en mycket trevlig och duktig träning- och tävlingskamrat, och vårt stora intresse för apportering vaknade på allvar.

Petra och Lönnlövets Pralin

Petra och Lönnlövets Pralin

Med två bra tikar bestämde vi oss för att ta en kull valpar och vår första valpkull nedkom i juni 1996. Under 1997 registrerade vi vårt kennelnamn ”Lönnlövets”. Sedan 1996 har ett femtiotal valpar sett dagens ljus i vår valplåda och fler valpar är planerade. Vi bedriver vår hunduppfödning som hobby. Vi är aktiva inom hundsporten i de flesta grenar. Vi har meriterat samtliga av våra hundar inom apportering och vi har bland annat lyckats erövra titlarna SUCH (vilket innebär pris i Ökl på SSRK-prov), Juniortollarmästare och Tollarmästare. I lydnadsringen har vi hittills fått två lydnadschampions och ytterligare en som tävlat i elitklass. En av tikarna har även erövrat titeln Lydnadstollaren. I viltspår har vi fört fram fyra viltspårschampions. Inom brukset har vi tränat och tävlat i spår och sök.

Samtliga tikar är mentalbeskrivna med godkänd skottreaktion. I agility har vi mest tränat men även placerat oss i agilityfinalen på en Tollarspecial. Vi har genom vårt eget tränande och tävlande erhållit kunskaper som vi gärna delar med oss av till våra valpköpare.

Lönnlövets kennel har erhållit SKK:s Bruksuppfödarpris som instiftades år 1962 och är ett erkännande åt de uppfödare, som i Sverige fött upp hundar vilka meriterat sig på bruks-/jaktprov.

Två av våra uppfödningar, Lönnlövets Karamell och Lönnlövets Nässla, har erhållit SKK:s Bruksavelspris, vilket instiftades år 1956 och är ett erkännande åt de hundar, som visat sig vara goda nedärvare och har haft stor betydelse för aveln av goda bruksdjur.

Vi är medlemmar i Tollarklubben, SSRK, SKK samt SBK. Vi arbetar/har arbetat ideellt för Tollarklubben genom styrelsearbete, revisorsuppdrag, olika typer av projekt och är funktionsbeskrivare. Vi följer naturligtvis de riktlinjer som SKK och Tollarklubben har för avelsdjur. Vi har genomgått Tollarklubbens uppfödarutbildning.