Året som gått – 2009

Det gångna året har varit ett händelserikt och roligt år med otroligt fina framgångar och många stora TACK till våra duktiga och engagerade valpköpare – återigen – utan er vore vi ingenting! Året har bjudit på många glädjeämnen, men det mest roliga och udda under året var ändå när Kalori upprepade mamma Pralins bragd från förra året och dessutom gjorde det ännu bättre! Kalori och Annika tog ett 1:a pris i nkl på tollingjaktprov på förmiddagen och ett 1:a pris med HP i nkl på retrieverjaktprov på eftermiddagen.

Nackdelen med att ha fött upp hundar sedan 1996 är att hundarnas livslängd är inte lika lång som vår och i år fick Singel somna in, 10 år gammal. Hundhimmeln har fått en ny stjärna och vi har mist en kär vän.

I mars föddes sju nya Lönnlöv och den stolta mamman är Pralin. Karamell fick sin andra kull hos ägaren Anna Fredriksson och ett av löven i lövhögen, nämligen Lönnlöv, fick flytta hem till Anna. Snoddas har också haft sina första kullar och det var hos Doglefox, Vildandens och Working Beautys. Watt i den ”Energiska kullen” är DNA-testad hos Optigen vilket resulterade i Normal/Clear. I den ”Energiska kullen” är samtliga valpar röntgade, vilket har resulterat i sex A:n och ett B samt samtliga sju är ua på armbågarna. Även den ”Ogräsliga kullen” är färdigröntgad med två A:n och ett C på höfterna samt att samliga tre är ua på armbågarna. Slutligen är även den ”Exklusiva kullen” färdigröntgad med B på höfterna och ua på armbågarna. 

Aktiviteten på tävlingsbanorna har även i år hög och det är många Lönnlöv har varit ute och visat upp sig. Det är så roligt att se att det är så många Lönnlöv som är så duktiga i jaktprovsrutorna och vi har ett duktigt gäng som är på gång för start under 2010. Vi har fått se Snoddas debutera i Ökl på tollingjaktprov med ett 3:e pris, vi har också sett Kalori få två 1:a pris i nkl på SSRK:s retrieverprov samt 1:a pris i nkl på SSRK:s tollingjaktprov. Watt har fått 3:e pris i nkl på SSRK:s retrieverprov och Nässla fick ett 2:a pris i nkl på SSRK:s tollingjaktprov. Tre nya hundar är godkända på apporteringstest nämligen Newton, Nässla och Solo. Det innebär att fyra av sju valpar i den ”Energiska kullen” nu har någon form av jaktmerit! I och med Nässla och Solos godkända resultat har även samliga valpar i den ”Ogräsliga kullen” och den ”Exklusiva kullen” en jaktmerit!  

Framgångarna på lydnadsplanerna har inte uteblivit och vi har sett fina resultat! Ett lydnadschampionat blev det när Toffee tog sitt tredje första pris i Elitklass samt ett nytt LPI när Joule fixade sitt tredje första pris i Lkl I. Watt och Kalori debuterade i Elitklass med ett 1:a pris. Newton debuterade i LklI vilket resulterade i ett 2:a pris.

Inom brukset har Lönnlöv också varit i farten och Tosca startade appellklass spår och blev uppflyttade till lägre klass. Snoddas var återigen snubblande nära en uppflyttning till högre klass. Ampere i den ”Energiska kullen” och Solo i den ”Exklusiva kullen” har gjort sina mentalbeskrivningar utan problem och med godkända skott. Solo har även gjort sin funktionsbeskrivning.

Tosca har flugit runt på agilityplanen i år och haft fina framgångar vilket resulterat i sista pinnen i hoppklass II och uppflyttning till hoppklass III. I viltspårslinan har det i år blivit två nya SVCH när Nougat tog sitt tredje första pris i Ökl och när Ampere gick som ett tåg och fixade sitt SVCH på en start i anlagsklass och tre starter i Ökl. Nässla debuterade i anlagsklassen i viltspår och blev godkänd.

Liksom i fjol har flera av våra barnbarn har visat framtassarna på jaktprov av olika slag, och det är jätteroligt att se! Även barnbarnsbarnen börjar visa upp sig och det är roligt att de presterar så fina resultat! 

Det har varit lite fler Lönnlöv i utställningsringarna i år och det har varit fina kritiker. Totalt har det blivit sex CK:n och ett cert under året. Snoddas har ställts vid några tillfällen och det blev två CK och BIS-Jaktklass till honom. Certet och två CK gick till Watt som även blev BIS-3 i jaktklass. Tistel har också fått två CK i år. Några valpar ur den ”Livliga kullen” har också debuterat i valpklass I och valpklass II. Lönnlöv har också debuterat i valpklass I.

Årets Tollarspecial var i Ransberg och förlagd över tre dagar i början av augusti. I år var det 14 Lönnlövsfamiljer som styrde näsan till Värmland. På Working testet hade vi tre hundar till start och resultatet blev godkänt för debutanterna Nässla och Maskros samt utmärkt för Pralin som slutade på 2:a plats i Ökl och fick ”Gun´s Choice” för utmärkt arbete på en av stationerna. På fredagskvällens lydnad startade Watt, Kalori och Toffee i lydnadsklass Elit, tyvärr går inte resultaten till historien som de bästa men kul hade de! På lördagen var det jaktprov för hela slanten och vi hade tre startade debutanter i Mästarklassen, Snoddas, Kalori och Watt. Det blev nollpris till alla tre men många nyttiga erfarenheter att ta med sig till nästa år. Söndagen var det dags för utställning och det blev inga direkt framstående placeringar men fyra HP (Nässla, Spurta, Solo och Tistel) fick vi med oss hem i alla fall. Piggelin blev BIM i tävlan i kampen om årets Champion med Jaktmerit. Vi avslutade årets Tollarspecial med att dela ut vårt vandringspris ”Den vandrande Apportbocken” och i år gick apportbocken till Watt med motiveringen ”Ingela och Tea slog både oss och domaren med häpnad då de visade en stor dirigerbarhet på både land och vatten!  ”.

Vår dos av det ideella arbetet i Tollarklubben har dels bestått av vårt engagemang i JUM och dels i Petras utbildning till apporteringstestdomare.

Ett stort tack till våra valpköpare och väl mött 2010!