Året som gått – 2007

Det gångna året har varit ett händelserikt och roligt år. Dock drabbades vi av tråkigheter när våra första tollartikar Molly och Windy lämnade oss i våras. De båda tollardamerna gjorde varandra sällskap över regnbågsbron och lämnade ett stort tomrum efter sig. De uppnådde de aktningsvärda åldrarna av 14,5 år respektive knappt 13 år och nu finns två megastjärnor på hundhimlen. Det är med stor glädje som vi tänker tillbaka på den fantastiskt roliga tid som vi haft ihop med dessa damer! Detta år har även bjudit på otroligt fina framgångar och många stora TACK till våra duktiga och engagerade valpköpare – utan er vore vi ingenting! Året har bjudit på många glädjeämnen, men det roligaste och mest glädjande som hände under året var ändå när Piggelin tog sitt 1:a pris i Ökl på SSRK:s jaktprov och blev en riktig SVENSK UTSTÄLLNINGSCHAMPION – SUCH!

I juni föddes tre nya Lönnlöv och den stolta mamman är Karamell. Toffee har också haft sin första kull och det var hos Agrosofens. Snoddas och Tosca i den ”Smarriga kullen” är DNA-testade hos Optigen vilket resulterade i två Normal/Clear. I den ”Energiska kullen” är sex av sju röntgade, vilket har resulterat i fyra A:n, ett B samt ett resultat som i skrivande stund inte är avläst hos SKK och ett B samt fem stycken ua på armbågarna (den sjätte är ej avläst ännu).

Även i år har det varit full fart på tävlingsplanerna och det är många Lönnlöv har varit ute och visat upp sig. Piggelin har sin vana trogen varit aktiv i jaktprovsrutorna och äntligen fick hon sitt efterlängtade pris i Ökl. Det hade varit tillräckligt med ett 2:a pris, men hon slog till med ett 1:a pris och vi fick sudda ut parentesen och Piggelin blev vår första egenuppfödda SUCH! GRATTIS Anna & Lina! I sin nionde start på Tollarspecialens jaktprov gick hon till pris igen och det blev ett 1:a pris i år! Piggelin är som ett gammalt rödvin, hon blir bara bättre och bättre för varje år som går! Vi har även haft några debutanter till start på tollingjaktprov i år och det resulterade i ett 3:e pris till Watt. I Finland har Volt genomfört ett godkänt NOU1-prov som innebär att hon får starta på officiella retrieverjaktprov nästa år. Kalori har gjort ett apporteringstest och blev godkänd. Det innebär att tre av sju valpar i den ”Energiska kullen” nu har någon form av jaktmerit! Även Tosca har genomfört ett godkänt apporteringstest vilket innebär att samtliga valpar i den ”Smarriga kullen” har en jaktmerit!  

Framgångarna på lydnadsplanerna från i fjol har fortsatt även i år och vi har sett många fina resultat! Två nya LP:n har det blivit, LPI till Watt och LPII till Toffee. Toffee har även två första pris i Lkl III och Tosca har två första pris i LPII. Kalori har gjort två starter, vilket resulterat i ett första pris i Lkl I och ett första pris i Lkl II. Joule debuterade i LklI med retsamma 159,5 p! 

Inom brukset har Lönnlöv varit i farten och Snoddas startade lägre klass spår och blev godkänd. Pastill har också prövat på bruks spår, blev godkänd i appellklassen och matte fick en blodad tand. Fem av sju i den energiska kullen har gjort sina mentalbeskrivningar utan problem och med godkänt skott.

Tosca har flugit runt på agilityplanen i år och haft fina framgångar vilket resulterat i två pinnar i hoppklass II och två pinnar i agilityklass I! Förutom framgångarna i agilityn har Tosca gått som ett tåg i viltspårlinan och fixade sitt SVCH på en start i anlagsklass och tre starter i Ökl. Watt debuterade i viltspårslinan och blev godkänd i anlagsklassen.

Liksom i fjol har flera av våra barnbarn har visat framtassarna på jaktprov av olika slag, och det är jätteroligt att se! Även barnbarnsbarnen börjar visa upp sig och det är roligt att de presterar så fina resultat!

Det har inte varit så många Lönnlöv i utställningsringarna i år, men de få entréer som varit har gett finfin utdelning! Totalt har det blivit 5 CK:n och 2 cert under året. Toffee har ställts vid några tillfällen och det blev 2 CK, 2 cert, BIR och SU(U)CH till honom. Tosca har ställts två gånger och fått CK båda gångerna. Joule debuterade i utställningsringen och det blev CK! Den ”Ogräsliga” kullen har också debuterat i valpklass I och det har blivit HP till alla tre valparna, det är lovande inför framtiden!

Årets Tollarspecial var i Tånga Hed och förlagd över tre dagar i slutet av juli. I år var det ett lite speciellt upplägg eftersom ingen aktivititetsgrupp stod som arrangör och vi bidrog till att utställningen blev av. Ett stort TACK till alla som bidrog till att det blev en Tollarspecial i år! Det var många nära och kära som kom till årets Special och det är alltid lika roligt och trevligt att träffas. I år var det 10 Lönnlövsfamiljer som åkte till Tånga Hed. I det inledande Working testet på fredagen hade vi sex hundar till start och resultatet blev att fyra av sex kvalificerade sig för start på lördagens jaktprov. I agilityn hade vi inga startande i år efter en liten anmälningsmiss och en löpande tik. På fredagskvällens lydnad startade Watt och slog till med 192,5 p i lydnadsklass I! På lördagen var det jaktprov för hela slanten. Piggelin och Pralin hade direktkvalat till sina respektive klasser då de hade de meriter som krävdes. Från fredagens kval hade fyra av sex Lönnlöv tagit sig vidare, dessa var i juniorrutan Kalori och Watt och i nybörjarrutan var det Snoddas och Toffee. Vi är mycket stolta över att fem av sex gick till pris! Piggelin imponerade på oss alla med sitt välförtjänta 1:a pris, Toffee och Snoddas fick varsitt 2:a pris samt Pralin och Kalori fick varsitt 3:e pris. Söndagen var det dags för utställning och det var en riktigt hektisk tillställning för oss arrangörer! Det blev inga direkt framstående placeringar men som Tollarbo-Louise alltid säger: ”Vi åker till Tollarspecialen för att delta, inte för att vinna”. Piggelin blev i placerad som fjärde bästa tik i seniorklass och hon tävlade även i vanlig ordning om Tollarmästartiteln och slutade på en sjätte plats i år. Vi avslutade årets Tollarspecial med att dela ut vårt vandringspris ”Den vandrande Apportbocken” och i år gick apportbocken till Kalori med motiveringen ”Friskt vågat – allt vunnet”.

Vår dos av det ideella arbetet i Tollarklubben har, liksom i fjol, till största delen bestått av vårt engagemang i JUM samt en stor insats som arrangörer av utställningen på Tollarspecialen.

Ett stort tack till våra valpköpare och väl mött 2008!