Året som gått – 2004

Det känns som om det inte alls var länge sedan vi sammanfattade 2003, och vips så är även 2004 slut! Årets Lönnlövsbragd har Karamell stått för. Hur många 11 månaders tollare går till pris på sitt första SSRK-prov? Inte många, och en av dem är Karamell och Anna, STORT GRATTIS! Årets tråkiga Lönnlövs-händelse skedde i december då Apollon fick somna in och göra Balder & CO sällskap i hundhimmeln.

Nya Lönnlöv föddes i början av december, då vi fick möjlighet att låna Piggelin ytterligare en gång. Denna gång blev det en tik och en hane. Under året valde vi också att ta Blaise ur avel av olika anledningar och det innebar också att hon övergick i fodervärdens ägo. Lycka till Phernilla! Fyra av fem hundar i den goda kullen är röntgade, samtliga med A på höfterna och utan anmärkning på armbågarna. Den femte och sista hunden kommer att röntgas under vårvintern då hon befinner sig mittemellan två löp.

I år har det varit lite mer aktivitet bland Lönnlöven på tävlingsplanerna. Här använder vi samma mening som i fjol – Piggelin har som vanligt varit aktiv i jaktprovsrutorna. Det har varit officiella prov, inofficiella jaktprov och tollingjaktprov och hon har gått till pris i samtliga starter. Härligt jobbat! Mest stolta är vi för 3:an i Ökl på SSRK-prov. Nu är det ”bara” en tvåa som saknas!! Apollon, Singel, Saga och Pralin har stått för framträdandena på lydnadsplan. Hela vår femte kull ”Den goda kullen” har mentalbeskrivits med gott resultat, där samtliga fem hade 1:or på skotten. De är även funktionsbeskrivna. Förutom Karamells fina prestationer i jaktrutorna, så har hennes kullsyskon Nougat och Pralin blivit godkända i Jägarförbundets Apporteringstest. I viltspårlinan har Karamell också blivit godkänd i anlagsklass. Liksom i fjol har flera av våra barnbarn har visat framtassarna på jaktprov av olika slag, och det är jätteroligt att se! Särskilt grattis till Fjällroosens Simba som under året tagit ett andrapris i Ökl på SSRK-prov och Tollarbos Vilja alla Spirello som fick en 3:a i Nkl på SSRK-prov.

I år har vår sista kull varit flitiga i utställningsringarna. Vi började året med en valputställning när valparna var fyra månader gamla, det slutade med BIR till Karamell och BIM till Toffee, dessutom blev Karamell BIG-2:a! Sedan betade vi av några valputställningar till med HP och fina placeringar. I maj var det dags för Skokloster-utställningen, där blev Nougat BIR och Karamell BIM. Piggelin var med också och blev bästa championtik, och bästa jaktmeriterade hund. Nougat har också blivit BIG-4:a vid en valputställning. I Rottneros blev Karamell BIR och Piggelin blev bästa championtik igen. Vid SKK:s Norrköpingsutställning blev Karamell bästa juniortik och dagen efter, på SKK:s Nyköpingsutställning tog Toffee sitt första cert och Karamell sitt första CK, tio månader gamla! Var ska detta sluta?

Årets Tollarspecial gick av stapeln i Kolmården den 30:e juli till 1 augusti. Årets Special började med fint väder, men på söndagen kom regnet. Först lite smygande och för att sedan ösa ner. Tur att det finns tält, paraplyer och regnkläder! Det var ett mycket proffsigt arrangemang, ett stort tack till arrangörerna! Som vanligt var det många nära och kära vänner från när och fjärran som kom. Det är alltid lika roligt att träffas. I år var det 10 Lönnlövs- familjer som deltog. Vårt engagemang började redan på fredagmorgon då vi hjälpte till vid Tollarklubbens funktionsbeskrivning som arrangörer/beskrivare. Även vår goda kull blev funktionsbeskrivna då. Därefter var det dags att åka ner till Norrköpings BK för agility och lydnad. Singel och lillmatte grejade en 5:e plats i agilitys hoppklass. I lydnadsklass I slog Saga och Åsa till med finfina 173 p. Singel fick retsamma 153 p i lydnadsklass II. Lördagen var vikt åt jakten, här startade fyra Lönnlöv, Piggelin fick ett 3:e pris i Mästarklassen, Nougat blev godkänd i apporteringstestet och provbäst, Karamell fick ett 2:a pris och blev 3:e placerad i juniorklassen. Pralin gjorde ett bra jobb i apporteringstestet med räckte inte riktigt till denna dag. Söndagen var det utställning för hela slanten. Det blev en del 2:or och några 1:or, Karamell blev 3:e placerad i juniorklassen, Hera blev 3:e placerad i seniorklassen och Molly slog till med att bli BIS-veteran. Dagen och helgen avslutades med att Karamell blev 2:a i tävlan om Juniortollarmästartiteln! I år gick vårt vandringspris ”Den vandrande Apportbocken” till Nougat och Cissi för ett fint arbete i debuten i jaktprovsrutorna. Roligt och glädjande är att även i år visade våra barnbarnen framfötterna vid årets Special. Ett speciellt grattis till Tollarbos Vilja alla Spirello (Spirello-dotter) och Fjällroosens Simba (Zeus-son) som gick till pris i nybörjarklassen på jaktprovet.

Vår dos av det ideella arbetet i Tollarklubben har, liksom i fjol, till största delen bestått av vårt engagemang i JUM. Vi har bland annat har varit ute och funktionsbeskrivit ett stort antal unga tollare. Annas engagemang har fått en liten annan inriktning i och med flytten till Belgien. Nu blir det mest administrativt arbete för JUM-gruppen, men en och annan beskrivning ska nog hinnas med nästa år också! Som vanligt har vi deltagit i Tollarklubbens seminarier för uppfödare och andra intresserade.

Ett stort tack till våra valpköpare och väl mött 2005!