Året som gått – 2002

Då är det dags att för fjärde året sammanfattat det gångna året. Årets Lönnlövsbragd har Piggelin stått för. Hon fick sin sista 1:a i elitklass och blev svensk lydnadschampion samt att hon tagit två 3:e pris på SSRK:s jaktprov. Även detta år har haft sorgliga inslag, Balder och gänget har fått sällskap i hundhimmeln då Nike fick en akut leukumi och fick somna in för gott under hösten.

Nya Lönnlöv var planerade under våren men tyvärr blev det bara en dödfödd liten tik. Spirello har dock fört det Lönnlövska blodet vidare genom sin kull tillsammans med Tollarbos Rock-Fancy. Vi har aldrig skådat en hund med mer studs i tassarna än dottern Vilja, en gummiboll ligger i lä jämför med henne!

Under hösten visades Windys film på biografer runt om i Sverige och självklart var vi närmast sörjande bänkade på första parkett. Att vi sen hade hela salongen för oss själva behöver vi inte tala om! Hur som helst så gjorde Windy en strålande insats och hon såg betydligt yngre ut än sina 10 år. De gråa hårstråna som hon har runt nosen syntes inte!

Det har varit sparsamt med Lönnlöv på tävlingsplanerna i år. I skogen blev Molly vår sjätte Viltspårschampion. Piggelin debuterade i spårlinan och viltspåret anlagsklass avklarades på ett galant sätt. På lydnadsplanen har Blaise debuterat i lydnadsklass I. Efter att ha varit snubblande nära några gånger fixade Apollon äntligen sitt 1:a pris i lydnadsklass I. Ytterligare ett efterlängtad 1:a pris grejade Piggelin och blev svensk lydnadschampion – GRATTIS! På agilityfronten har Afrodite tagit det lugnt i år eftersom matte haft fullt upp med att plugga. Singel och lillmatte debuterat i officiella sammanhang i agility. Singel har varit en hårsmån (1,5 p) från ett första pris i debuten i lydnadsklass II.

Piggelin har varit aktiv i jaktprovsrutorna i år. På SSRK:s prov har hon startat tre gånger med två 3:e pris och en O:a som resultat. Hon startade även på Östgötatollarnas inofficiella jaktprov som resulterade i ett 2:a pris samt provets bästa hund. Slutligen har hon debuterat i öppenklass på tollingjaktprov och fick ett 2:a pris.

I år har vi varit mer aktiva i utställningsringen än i fjol. Vi dammade av Hera som tackade för det genom att få CK och bli BIM samt avslutade med att bli BIS-2 i jaktklassen i Skokloster! Hera fick även CK och blev BIM i Köping tidigt i våras. Spriello har varit ute tre gånger med 1 cert och resten 1:or samt placeringar som andra bästa hane två gånger samt tredje bästa hane en gång. Piggelin har fått 2 CK och 1 cert samt blivit bästa tik i jaktklassen, tredje bästa tik totalt och slutligen även BIR. Apollon fick sitt sista cert i Österbybruk och blev BIM. I Österbybruk var även Blasie med och hon fick en 1:a i Jkl. I Skokloster hade vi även en uppfödargrupp som fick 1:a med HP. Sammanfattningsvis har det under året blivit 3 cert, 6 CK, 1 BIR, 3 BIM och 1 BIS-2!

I år åkte vi till Ånnaboda den 9-11 augusti för att delta på årets Tollarspecial. Vi hade kalasfint väder och en härlig sommarvärme som tyvärr knäckte alltför många hundar på lördagens jaktprov. Ett trevlig arrangemang var det och många trevliga tollarvänner från Sveriges avlånga land samt även från många delar av norra Europa hade hittat till Örebro. I år var vi 7 Lönnlöv med familjer som åkte dit och vi hade fullt upp hela helgen med starter i nästa alla dicipliner. Årets bästa Lönnlöv (nja, bästa Lönnlövsägda hund i alla fall) blev Molly som blev BIM i championklassen, fjärde bästa tik totalt samt blev tredjeplacerad i Elitlydnaden. Hera och Piggelin följdes åt i utställningens jaktklass, fick HP och placerades som tvåa och trea. Spirello fick 1:a i utställningsringen och fin kritik. Apollon startade i lydnadsklass I och fick ett 1:a pris. Hans avelsgrupp blev tredje placerade. Apollons dotter Blaise fick en 1:a i unghundsklassen. Singel kom över en sväng på fredagen och debuterade i lydnadsklass II med ett andra pris – 1,5 p från ett första pris! Vårt vandringspris ”Den vandrande Apportbocken” tilldelades i år Piggelin och Anna. Barnbarnen visade framfötterna vid årets special. Fjällroosens Simba, en son till Zeus, gick till pris i tollingjaktprovet, Tollarbos Quiz A´pollon, en Apollon-son, blev godkänd på apporteringstestet, Vattubrinkens Molly of Spirello blev bästa tikvalp 6-9 månader och avslutningsvis blev Apollon-sonen Tollarbos Tudor A´pollon bästa junior.

Vi har även mentalbeskrivit Blaise med ett i vårt tycke bra resultat. Beskrivarens kommentar om Blaise uppträdande på skottet är något som vi gärna lägger på minnet; ”Det var den minst skottberörda hund jag någonsin sett” när Blaise inte ens lyfte på ögonbrynet vid skotten utan lekte vidare som inget hänt.

Vår dos av det ideella arbetet i Tollarklubben har i år till största delen bestått av vårt engagemang i JUM som medfört att vi bland annat är utbildande funktionsbeskrivare och har beskrivit ett tjugotal unga tollare. Det är något som vi kommer att fortsätta arbeta med nästa år samt att försöka få andra uppfödare att funktions- och mentalbeskriva sina valpkullar. Liksom tidigare år har vi hjälpt till i rasmontern på Stora Stockholm samt deltagit i Tollarklubbens seminarier för uppfödare och andra intresserade.

Ett stort tack till våra valpköpare och väl mött 2003!