Året som gått – 2000

Nu har det tredje milleniets första år passerat och vi sitter här för att återigen försöka sammanfatta året som gått. Detta år, speciellt under våren, har vi gått lite på sparlåga, då våra arbeten tagit mycket tid. På sensommaren och under hösten vaknade vi dock till och visade upp Lönnlöven på olika slags prov. Årets största bragder har Piggelin och Afrodite gjort; Piggelin som raskt marscherade upp till Lydnadsklass III med enbart 1:a pris i samtliga starter. Hon avslutade året med LPIII och kommer under nästa år att starta Elitklass. Afrodite kom med andan i halsen och hann precis till agilityns sista kvalklass på årets Tollarspecial. De lyckades kvala till finalen där de vann och blev Årets Agilitytollare!

I år föddes det inga nya Lönnlöv. Vi hade planer på att ta en sista kull på Rödrävens Kantarell men beslutade oss till sist för att inte utsätta henne för några risker då hennes första kull föddes med kejsarsnitt.

Även i år har Lönnlöv har visat framtassarna på tävlingsplanerna. På agilityfronten har Afrodite hållit ställningarna och deltog på U-SM och gick vidare till regionsfinal i Doggy Cup i år igen. Därutöver har det blivit ett antal placeringar i olika agilityklasser. I utställningsringen har det varit ganska tunt med Lönnlöv i år men två cert har det blivit, ett till Apollon (BIM) och ett till Zeus (BIR). Balder, Vidar och Spirello är också utställda med varsin 1:a. Rödrävens Kantarell fick ett CACIB (BIM) i Västerås, där vi även blev bästa uppfödargrupp med 1:a HP. På lydnadsplanen har Singel och Calippo startat inofficiellt med 1:a pris i Lydnadsklass I. Piggelin har radat upp etta efter etta i sina starter på lydnadsplanen. I skogen har Twinni, Hrist, Piggelin och Rödrävens Kantarell blivit godkända i Jägarförbundets Apporteringstest. Vi har även varit ute på Tollingjaktprov och där blev det 1:a pris i Nybörjarklassen för Twinni, Hera, Hrist och Piggelin.

Årets stora händelse, Tollarspecialen, avhölls i år i Malmö den 11-13 augusti. Årets special var mycket trevlig och välarrangerad. Sydtollarna lyckades även med vädret, solen lyste med sin närvaro! Vi var inte lika många Lönnlöv i år som i fjol – totalt 7 stycken Lönnlöv med familjer åkte dit. Bästa Lönnlöv denna helg var, liksom i fjol, Hera som blev 2:a bästa tik i Öppenklass med CK på utställningen och dessutom 6:e bästa tik totalt. Hon fick även ett 3:a pris i Nybörjarklassen på jaktprovet. På lydnadsplanen blev det ett 2:a pris i Elitklassen och en 2:a placering totalt. Afrodite vann Agilityfinalen och blev årets Agilitytollare – inte illa! Apollon var länge kvar i utställningens Öppenklass hanar men fick se sig besegrad på upploppet, då det var sju hanar kvar åkte han ut. Piggelin fick en 1:a i utställningens Öppenklass och i jaktprovets Nybörjarklass fick hon ett 2:a pris, vilket även hennes syster Twinni fick. Hrist hade åldern inne för att få tävla om Juniortollarmästartiteln. Efter första dagens slut låg hon på 3:e plats med ett 3:e pris i jaktprovet. Nu är det så att Hrists skönhet sitter på insidan och inte utsidan så hon slutade totalt på 6:e plats i tävlan om Juniortollarmästartiteln, som för övrigt gick till Hrists halvsyster Nordwart Belle Minette från Finland. Vårt vandringspris ”Den vandrande Apportbocken” som instiftades 1999 i Uddevalla tillföll i år Apollon och hans familj.

Under året anordnade vi två apporteringkurser hos Håkan Johanzon och Karina Sellén med 8 deltagande Lönnlöv. Årets första valpträff ägde rum i våras med viltspår, tipspromenad och korvgrillning på programmet. Valpträff nummer två avhölls i november med apportering som huvudpunkt. Apporteringsträning har erbjudits valpköparna vid ett flertal tillfällen under det gångna året. Vi hjälpte även till i rasmontern på Stora Stockholm, och deltog som instruktörer vid aktivitetsgrupp Norra Stockholms prova-på-apportering. Under året har vi även deltagit i Tollarklubbens Uppfödarutbildning.

Vi kan konstatera att detta år hittills varit vårt bästa vad gäller att apporteringsmeritera våra tikar. Samtliga av våra avelstikar har godkända apporteringstester, 1:a Nybörjarklass Tollingprov och pris på jaktprovet på Tollarspecialen! Tack Anna för att du meriterat Piggelin!

Ett stort tack till våra valpköpare och väl mött 2001!