Tollerfestival i Holland 2007

Den 26:e maj vi näsan mot Roosendal och Tollerfestivalen som arrangerades av De Vereniging voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever, som är en av de två tollarklubbarna som finns i Holland. Det var den femte Tollerfestivalen i ordningen och den andra som vi åkt till.

I år var det 119 tollare anmälda och de stora skillnaderna från de svenska Tollarspecialerna är att det endast är utställning. Förra gången jag var där (2005) slogs jag av att det var väldigt många (med svenska mått mätt) hundar med diskvalificerande fel som deltog, både felfärgade (svart och brunt i pälsen) och övertecknade. I år såg jag bara några enstaka felfärgade och knappt någon övertecknad, men däremot upplevde jag hanhundarna som stora och kraftiga, även unghanarna gav detta intryck. En snabb blick i katalogen visar att variationen av användningen av hanhundar inte är så stor och det skulle kunna vara en förklaring till detta. En hanhund var pappa till 22 stycken av de deltagande hundarna, vilket är 18,5% av de deltagande hundarna. En annan hanhund hade 10 avkommor (8,5 %). Tillsammans var dessa hanar far till 27,5% av de deltagande hundarna. Min upplevelse är att båda dessa hanar själva är tollare av det grövre slaget.

Annars var det som vilket svenskt tollararrangemang som helst, jo förresten det var en skillnad till – det berömda Tollarracet. Underhållning på hög nivå!

Vår 2-åring checkade ut efter några timmar så tyvärr stannade vi inte kvar till finalerna.

Det årliga återkommande Toller-racet

I väntan på något roligare

Ett Karo-barnbarn

Snyggt och prydligt var tälten uppsatta, långt bort från ringarna

Öppenklass tikar

Shoppingmöjligheter

En trevlig bekantskap – Alliance de la Vie Premier Collin
(e Beinnbreagh´s Great Pleasure)

Svenskfödde och belgienägde
Duck Tail´s Whispering Reeds Yeehaa

Lekpaus

Undrar om domaren också såg det här bakstället…

It´s dog Latin Joska (e Beinnbreagh´s Great Pleasure)
deltog i öppenklass tikar

Unghundstikarna väntar på sin tur

Louise har fått nog