Tollerfestival i Holland 2005

Den 29:e maj var det Tollerfestival i Roosendaal i Holland och arrangörer var De Vereniging voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever, som är en av de två tollarklubbarna som finns i Holland.

Eftersom det bara var 11 mil från oss var det en självklarhet att åka dit och titta. Det var 140 tollare anmälda och de stora skillnaderna från de svenska Tollarspecialerna är att det endast är utställning och det var många hundar med diskvalificerande fel som deltog. På våra svenska Specialer brukar det några få anmälda och här var ungefär 10% av hundarna felfärgade, övertecknade eller kastrerade.

Annars var det som vilket svenskt tollarengagemang som helst, jo förresten det var en skillnad till – det berömda Tollarracet. Underhållning på hög nivå!

BIS och BIR blev öppenklass-tiken Alliance de la vie Picsou’s Hambra (e Picsou de Delieuses) och BIM blev öppenklass-hanen Bonofox of Great Pleasure (e Beinnbreagh´s Great Pleasure).

Man anmälde sig till arrangören att man tänkte komma, oavsett om du har hund med dig eller ej. Sen prickas du av på en lista. Tänk om vi skulle ha det förfarandet på vår Special!

Veterinärbesiktning av samtliga hundar.

Fint väder och värme gjorde att tält gav skön skugga.

Dagens domare var Babs Harding, Malcolm & Brenda Smith samt Mick & Aidine Howes, samtliga från England.

Ungtikarna gör entré i ringen.

Unghundshanen Toller´s Delight Speedy Spencer (e Lauvstuas Pele Taikapoika).

Öppenklasstiken Beauty Joly of Great Pleasure (e Beinnbreagh´s Great Pleasure) hade tilltalande rörelser och exteriör.

Öppenklasshanen Alliance de la Vie Disney´s Bodhi (e Picsou des Delieuses) var en av de fyra som gjorde upp om bästa öppenklasshane.

Stilstudie av en start i Tollarracet. Tollarracet gick ut på att få hunden att så fort som möjligt springa ungefär 100 m. Här var den verkliga underhållningen, det var bland annat hundar som sprang åt fel håll, hundar som laddade och laddade och laddade, när starten väl gick satt de lugnt kvar….

ZZRedhead of Great Pleasure (e Decoymans Piper Bracken) var också en av lyckliga som gjorde upp om bästa öppenklasshane.

Väntan på sin tur, i förgrunden Alick of Great Pleasure (e Decoymans Piper Bracken).

Axaluca of Great Pleasure (e Picsou des Delieuses) fick också möjlighet att slåss om bästa öppenklasshane.

Dagaya of Great Pleasure (e Beinnbreagh´s Great Pleasure) var en trevlig unghundstik.

Lunchpaus

Bästa tik i Baby klas (7 veckor till 4 månader) blev Eden Flower of Great Pleasure (e Beinnbreagh´s Great Pleasure).

”Hmmm, båda benen sitter fast…”