JUB 1999

Jaktlig Unghundsbeskrivning i Ånnaboda den 2 maj 1999

Jaktlig Unghundsbeskrivning är inget prov eller tävling, utan enbart ett test för pröva och dokumentera unga tollares medfödda egenskaper.

Klockan 8 var det samling i Ånnaboda som ligger 15 km utanför Örebro. Det var lite kallt men solen gjorde tappra försök att värma oss frusna.

Vi blev indelade i grupper och Susanna Jangeroth fick äran att bedöma vår grupp.Vår grupp bestod av tre stycken Lönnlöv (Twinni, Piggelin och Calippo) och ett gäng kullsyskon från Renaders kennel. Susanna står till höger på bilden, hon är välkamoflerad.

Dagens första övningar bestod i problemlösning och två enkelmarkeringar. I problemlösningsmomentet är det inte bra att ha en lydig hund! Det insåg både Anna & Anna eftersom både Lina och Tintin satt och väntade på ett kommando. När de väl fick ett ”varsågod” löste de båda momentet utan problem. Hobbe löste uppgiften galant, han stoppade näsan i backen och sen bar det av!

På markering nr 2 testades hundens minne och en liten promenad (30 sek) skulle få hunden att glömma bort dummiesen. Detta moment klarade våra hundar utan problem, en dummies glömmer inte ett Lönnlöv i första taget!

Därefter var det dags för ett litet sök, och här gjorde Hobbe ett kanonbra jobb för att vara första gången! Han hämtade in alla 5 dummiesarna inom 3 minuter.

En fikapaus hann vi med under dagen. Trots att solen sken var det ganska kallt eftersom det blåste.

Ulrica Åström undersöker marken.

Eftermiddagens arbete bestod av tolling, vattenarbete och skottprövning. Här är det Helena och Hobbe som tollar.

Vattnet ställde till problem för de allra flesta hundarna. De blötte gärna fötterna, men simma gjorde de inte.

Det här är dummiesen som ställde till problem vid vattenarbetet.

Det blev mycket väntan, här är det Anna och Lina som väntar på att få göra vattenarbetet.

Tintin var en av de två hundar som simmade och hämtade in dummiesen! Till saken hör att hon simmade första gången två dagar före unghundsbeskrivningen.

En hel hög Lönnlöv i väntan på den avslutande skottprövningen. Sammanfattningsvis gjorde våra hundar ett bra jobb och de vara trötta när vi for hem.

När Hobbe insåg att någon av hans systrar skulle kunna ta dummiesen valde
han att simma ut och hämta den själv. Nu vet vi att han kan simma också!

Unghundsbeskrivningen minsta och största hund, Tintin och Truls.