Hundens tänder

Valpen föds utan tänder och de första tänderna kommer vid ungefär tre veckors ålder. Mjölktänderna är 28 till antalet och börjar bytas ut mot permanenta tänder vid 4-5 månaders ålder. Det är framtänderna som byts först och sist kommer de bakre kindtänderna. Ibland händer det att någon/några mjölktänder inte lossnar utan man måste gå till veterinären för att dra ut dem. Precis som på småbarn så kliar det i tandköttet när de nya tänderna är på gång och det är därför bra att ge valpen tuggben och andra tuggvänliga leksaker att bita på. Det permanenta bettet består av 42 tänder, se figur 1. Hundens framtänder kallas incisiver och är sex till antalet i såväl över- som underkäke. Hörntänderna kallas för canintänder och är fyra, två i uppe och två nere. Premolarer kallas de främre kindtänderna och det är fyra i överkäken och fyra i underkäken på varje sida. Tänderna som sitter allra längst in i hundens mun kallas för molarer och hunden har två stycken i överkäken och tre i underkäken på varje sida. Ibland händer det att den vuxna hunden saknar en eller flera premolarer och det är oftast den som kallas P1, dvs den tand som sitter närmast efter hörntanden.

Figur 1 Schema över tändernas placering

Det finns olika typer av bett och tollaren ska, enligt rasstandarden, ha ett saxbett. Det innebär att framtänderna i överkäken sitter strax framför framtänderna i underkäken. Det finns även något som kallas för tångbett, vilket innebär att överkäken och underkäkens tänder möts spets mot spets. Underbett är ett annat typ av bett som innebär att underkäkens framtänder ligger utanför överkäkens. Vid överbett är överkäkens framtänder placerade framför framtänderna i underkäken mer än vad som kan betraktas som normalt vid saxbett. Hundens käkar och bett är färdigutvecklade vid ungefär 1 års ålder.

Tandproblem

Hundar kan få, precis som vi människor, tandsten och det är ett vanligt tandproblem hos hundar. I munnen finns det olika typer av bakterier, en del av bakterierna lägger sig som en mjuk bakteriebeläggning (plack) på tänderna. Om placken inte tas bort sker en förkalkning av den och det blir en gulaktig hård beläggning. Det är den hårda beläggningen som är tandsten. Om tandstenen inte tas bort kan det leda till tandköttsinflammation och tandlossning. Tandsten kan vara en orsak till dålig andedräkt hos hund. Karies (“hål i tänderna”) är inte speciellt vanligt hos hund. I de fall hundar får karies, är det de bakre kindtänderna som oftast drabbas. Risken för karies ökar om hunden får mycket sötsaker, eftersom sockret omvandlas till syra som fräter på tänderna och ger upphov till hål. Andra tandproblem som hunden kan drabbas av är tandfrakturer, kvarsittande mjölktänder och tandbölder.

Förebyggande tandvård

Ta för vanan att regelbundet titta hunden i munnen och skrapa bort den tandsten som du ser. Var noga och skrapa även på tänderna längst in i munnen eftersom det ofta är där som tandstenen får fäste. För att skrapa tandsten behöver du en tandstensskrapa som du kan köpa i hundaffärer. Det är lättare att ta bort “ny” tandsten än den som suttit länge. I svårare fall av tandsten måste hunden sövas och veterinären tar bort tandstenen. Tandsten kan förebyggas genom att hunden har tuggben eller att du ger den hårda hundkex att tugga på. Det finns speciella, väldigt hårda hundkex (i vår hundaffär kallas de för pansarkex) som är nästan omöjliga att bryta itu. När hunden tuggar så skrapas tänderna och hålls på så sätt rena. Du bör också ge hunden fodret torrt eftersom det ger ett bra tuggmotstånd. Givetvis ska hunden har fri tillgång till friskt vatten. En del hundägare borstar tänderna på sina hundar, det har vi aldrig provat eller behövt göra med våra hundar. De är duktiga att tugga på ben och håller tänderna rena och fina. Men för dem som vill borsta tänderna på sin hund, finns det speciella hundtandborstar och hundtandkräm hos veterinären eller i hundaffären.

Källor:
http://agria.se
Hundens sjukdomar, Birgitta Wikström, 1993
Anatomiboken, Gösta Winqvist m fl