Valp från oss

Hör gärna av dig per telefon eller mail om du är intresserad och har frågor om våra hundar och rasen. Du är också välkommen att hälsa på hos oss, om du har funderingar på att skaffa en tollare, men först vill träffa några hundar och se om det är rasen för dig!

För oss är det självklart att följa upp våra valpar. Vi anordnar därför med jämna mellanrum valp- och kennelträffar, träningar och kurser. På vår hemsida, som uppdateras löpande, hittar du information om aktiviteter, resultat, bilder från våra träffar mm.

Intresserad av en valp?

Vår uppfödning av tollare sker i liten skala och det är vanligt att vi har valpar ”bokade” redan innan de är födda. Om du är intresserad av en tollarvalp från oss bör du vara ute i god tid om du vill sätta upp dig på vår ”valplista”. Vi vill även träffa våra blivande valpköpare innan dess att valparna är födda för att vi i lugn och ro ska kunna sitta ner och prata. Ibland är det inte möjligt att träffas, men då löser vi det på annat sätt. Därefter håller vi regelbundet kontakt tills dess att det är dags för parning och valpning.

Vi säljer våra valpar företrädelsevis till dig som ska arbeta aktivt med din hund inom apportering, jakt, lydnad etc. Fri förbehållningsrätt gäller alltid vid försäljning av våra valpar.

När valparna fötts

När valparna är födda och har blivit några dagar (så att vi ser att de överlever), ringer vi upp dem som är intresserade av en valp från oss. Det kan bli ett positivt eller negativt besked, allt beroende på hur många valpar vi fått och av vilket kön de har. Historiskt sett är efterfrågan på tikar störst.

Valparnas tid hos oss

När valparna är födda, följs varje valps utveckling individuellt där vikt, ögonöppning och andra framsteg dokumenteras. På vår hemsida kan du följa valparnas utveckling i vårt Bildgalleri. De första veckorna har vi besöksförbud för att minimera smittorisken och för att tiken ska få vara i lugn och ro med valparna den första tiden. Från det att valparna är 4 veckor är det fritt fram att besöka oss. Vid 49 dagars ålder gör vi en valpbeskrivning av varje valp i kullen.

Val av passande valp

När valparna är runt 6-7 veckor väljer vi ut vilken valp som vi tror passar bäst i just er familj. Givetvis så sker det i samråd med dig som valpköpare. Det är viktigt att rätt valp hamnar i rätt familj för att få de bästa förutsättningarna att lyckas utifrån de ambitioner som du som valpköpare har. Vår ambition är att vi ska hitta den bästa valpen för er!!

Leverans av valpen

Valparna lämnar oss när de fyllt 8 veckor eller senare. De är då veterinärbesiktigade, avmaskade, id-märkta och vaccinerade mot parvo – allt efter SKK:s regler. Inga valpar levereras före 8 veckor! Vi säljer INGA valpar på avbetalning.

Med valpen följer:

 • registreringsbevis från SKK
 • SKK:s köpeavtal veterinärintyg som inte är äldre än 7 dagar
 • Dolda fel-försäkring
 • SKK:s valp-DVD
 • informationsmaterial från SKK
 • vårt info-häfte med skötselråd och annan av matnyttig information
 • foder och annat smått och gott från Hill´s
 • visselpipa
 • fäll
 • medlemskap första året i Tollarklubben
 • medlemskap första året i SSRK
 • CD-skiva med foton på valparna under deras första 8 veckor, utveckling etc

När du hämtar din valp går vi igenom kommande avmaskningar och vaccinationer, mattider och utfodring, försäkringar, tips och råd om rumsrenhet och uppfostran etc.

Våra förväntningar på valpköpare

Ett led i vårt avelsarbete är att utvärdera våra valpkullar ordentligt och det i sin tur gör att vi har förväntningar på våra valpköpare.

Under hela hundens liv kommer vi hålla en regelbunden kontakt med våra valpköpare. Av naturliga skäl är den tätare under de första åren för att vi ska kunna se att allt flyter på utan problem. Vi kommer också att ta olika tillfällen i akt för att träffas. Det kan vara allt från en enkel skogspromenad eller jaktträning till att vi åker på en gemensam utställning. Detta är viktigt för oss eftersom det är vår möjlighet att utvärdera kullen, för att ni valpköpare ska få kontakt med varandra och för att vi ska kunna hjälpa till att lösa problem som kan uppstå under resans gång.

Vid 12-18 månaders ålder är det dags att börja tänka på röntgen av höfter och armbågar. Det är mycket viktig pusselbit för oss när vi utvärderar kullen hälsomässigt. Dessutom är det mycket bra att ha en känd HD- och AD-status om olyckan skulle vara framme. Vi vill också att du ögonlyser hunden vid minst två tillfällen under hundens livstid.

När hunden fyllt 12 månader är det dags för funktions- och mentalbeskrivning och även det är viktigt att alla kullsyskon deltar. Dessa beskrivningar utgör en viktig pusselbit när vi utvärderar kullens mentala och jaktliga egenskaper. En annan del i denna utvärdering är vårt eget intryck av de olika individernas mentalitet och jaktliga egenskaper. Ytterligare hjälpmedel i vår utvärdering av de jaktliga egenskaperna är olika typer av jaktprov, lydnads- och bruksprov, varför vi helst ser att våra valpar kommer till hem där detta erbjuds!

Vi ser gärna att våra valpar ställs ut minst två gånger på SKK- eller SSRK-utställning efter ett års ålder för att få en exteriör bedömning på hunden. Även detta är ett led i vår utvärdering av vårt avelsarbete. Vill du inte ställa ut hunden själv så gör vi det gärna åt dig.

Sammanfattningsvis har vi följande förväntningar på dig som valpköpare:

 • HD- och AD-röntgen vid 12-18 månaders ålder
 • ögonlysning vid minst två tillfällen
 • kontinuerlig kontakt
 • mentalbeskrivning innan hunden är 24 månader
 • funktionsbeskrivning innan hunden är 18 månader
 • att du ställer ut din hund vid minst två tillfällen på officiell utställning
 • att du aktivera din hund

Om problem uppstår

Kommer du och din hund på kollisionskurs med varandra, så gör vi vad vi kan för att hjälpa till att lösa era problem. Självklart har du som valpköpare alltid 100% support från oss hela hundens liv.

Om hunden mot förmodan skulle behöva omplaceras, vill vi att det alltid sker via oss. Vi kommer då att hjälpas åt att hitta ett nytt hem till hunden.

Vi accepterar inte att hunden säljs vidare utan att vi informeras om vart – vi är noga med vart våra valpar hamnar!!!

Välkommen som valpköpare hos oss!!