Färger och tecken

Tollaren ska enligt rasstandarden ha röd färg, helst ha vita tecken, trekantiga medelstora öron, nos och ögon som harmoniserar med pälsen. Men alla tollare ser inte ut så, en del har inget vitt alls medan andra har för mycket. En del tollare har små öron och andra har stora och ögonfärgen finns i många olika nyanser. Det finns tollare med svarta inslag i den röda färgen. Tollarna är inte en homogen ras och rasstandarden ger utrymme för ganska mycket variation. En tollare som avviker från rasstandarden är en precis lika bra tollare som en som är korrekt!

Skillnaden är bara att en felfärgad eller övertecknad tollare inte kan bli champion eftersom det krävs minst ett andra pris på utställning. Det finns dock ett antal övertecknade och felfärgade tollare som, trots diskvalificerande fel, fått både 1:a pris och cert på utställning. Men om du vill ställa ut din hund eller har ambitionen att få en champion, är en korrekt färgad och tecknad tollare att rekommendera.

Storleken
Hane till vänster och tik till höger
Stor hane och liten tik – båda är inom
rasstandardens tillåtna mankhöjd

Tollarna är, som tidigare sagts, inte en homogen ras och rasstandarden ger utrymme för ganska mycket variation. Se bara på storlek som tillåter en variation på hela 9 cm inom könet och 12 cm mellan minsta tik och största hane. Idealmankhöjden för en tik över 18 månader är 45-48 cm men en avvikelse på +/- 3 cm är tillåtet i rasstandarden. En hanes idealmankhöjd efter 18 månader är 48-51 cm och även här är en avvikelse på +/- 3 cm tillåtet. Det är inget diskvalificerade fel om hunden är större eller mindre än vad som är tillåtet, men domaren ska vid en utställning, ta hänsyn till detta vid prissättningen av hunden.

Hundens vikt ska stå i proportion till hundens mankhöjd och benstomme. Riktlinjer är att en tik bör väga mellan 17-20 kg och en hane bör väga mellan 20-23 kg.

Pälsens färger

Tollarens färg ska vara olika nyanser av rött eller orange med ljusare färgton på behäng och svansens undersida. Men i bland föds det tollare som saknar den röda tonen i pälsen och de är felfärgade. Färgen kallas buff och dessa hundar har ofta en silverfärgad, gråaktig eller beige päls. Buff-färgade tollare har ofta en annan struktur på pälsen jämfört med en röd tollare. Det finns även bruna tollare och tollare med tan-tecken men de är mycket ovanliga. Gemensamt för buff, bruna och tanfärgade tollare är att arvsgången är recessiv, vilket innebär att båda föräldradjuren är röda men att de båda bär på genen för buff, brunt eller tan-tecken.

Brun och tanfärgad tollare
Felfärgad tollare (brun med tan-tecken)

Den felfärgade hunden får alltså ett felfärgat anlag från varje förälder. Det kan vara klurigt att avgöra om en valp är röd eller buff. För många år sedan hade vi besök av två uppfödare från USA och Kanada och de var överens om att man kan se på valpens öron vilken färg den kommer att få som vuxen. Valpen som får en röd färg har en röd ton på sina öron. Vi har inte själva någon erfarenhet av felfärgade valpar så vi kan inte verifiera om så är fallet.

Röd och orange valpar
Orange valp i vuxen ålder

Så här kan en buff se ut. Den ljusa valpen på bilderna nedan är samma hund i vuxen ålder på bilderna nedan.

Den ljusa valpen är buff
Buff
Valp buff
Den ljusa valpen är buff
Buff vuxen hund
Buff

Ibland förekommer det tollare som har svarta inslag i den röda pälsen. Det svarta inslaget syns bäst när hunden är valp. När valpen fäller valppälsen händer det att de svarta stråna i pälsen försvinner. Men en del hundar har behåller sina svarta hårstrån i vuxen ålder och de sitter oftast på öronen och svansen. Svart i pälsen nedärvs dominant vilket innebär att minst ett av föräldradjuren har/har haft svart i pälsen själv. En hund som haft svart i pälsen som valp bär på det svarta anlaget även om det inte syns när hunden är vuxen. Detta innebär att den kan lämna avkommor som har svart i pälsen. Svart i pälsen är inte tillåtet enligt rasstandarden och dessa hundar är också felfärgade.

Svarta inslag i röd päls
Pälsens kvalité

Enligt rasstandarden måste tollaren ha en vattenavvisande dubbelpäls för att klara av att apportera i iskalla vatten. Täckhåret ska vara medellångt och mjukt och underullen mjukare och tät. Pälsen får vara lätt vågig på ryggen, men ska i övrigt vara rak. Behänget ska vara mjukt på strupen, bakom öronen och på lårens baksidor. Pälsen på lårens baksidor kallas ofta för byxor. En tollare är inte i full päls, dvs ”fullpälsad” året om, utan fäller ur med jämna mellanrum. Tikarna fäller ungefär två gånger om året, ofta ut i samband med löp eller efter valpning. Tikarna fäller ofta ur helt och hållet, till skillnad från hanarna som fäller lite hela tiden.

Med och utan päls – det är samma hund på dessa två bilder!

Urfälld tik
Samma tik när hon är fullpälsad

Olika tecken

Tollaren ska likna en räv och därför är det mest önskvärda att hunden har vit bläs, vitt på bröstet, vita tassar (ej över handloven) och en vit svansspets. En hund som har alla dessa tecken kallas för fulltecknad. Många tollare har något eller några vita tecken, men det finns även tollare som saknar tecken helt. I rasstandarden står det att en hund av i övrigt hög kvalitet ska inte dömas ner för att den saknar vita tecken.

Tecken av alla de slag
Tecken av olika slag, från inget vitt till mycket vitt. De tre hundarna till höger i bild är samtliga fulltecknade. De har vita tecken på huvud, bröst, tassar och svanstipp. Hunden längst till höger är vår gammel-Windy, 11 1/2 år ung. Förutom vita tecken har hon på ålderns höst även blivit alltmer grå på huvudet.

Ibland blir det för mycket av det goda och en del tollare får för mycket vitt. Dessa hundar är övertecknade och de har vitt på ställen som inte är tillåtna enligt rasstandarden. Hunden kan ha vitt på skuldrorna, runt öronen, på ovansidan av halsen (krage), över ryggen eller vid flankerna. Ibland blir strumporna för höga, med det menas att det vita går över handloven.

Övertecknad tollare

En ”Leif-strumpa” är ett ord som ibland förekommer bland tollarfolket. Leif var en duktig och framgångsrik tollare som blev far till många tollare. Han lämnade ibland spår efter sig till sina barn och barnbarn i form av en hög strumpa på något av frambenen.

Hög strumpa
Den vänstra strumpa är ett gränsfall eftersom
den går nästan över handloven.
Nostryffelns färger

Enligt rasstandarden ska nostryffelns pigment vara köttfärgat och harmoniera med pälsfärgen eller vara svart. Det finns därför variationer från ljust köttfärgad till svart. Det är troligt att den svarta färgen på nosen är dominant, medans köttfärgad nos är recessivt. De svarta nosarna bleknar ofta och får då en väldigt mörk köttfärg. Redan när valparna är ett par veckor gamla kan man se vilken färg de kommer att få på nosen. Ibland förekommer det tvåfärgad nostryffel och det är ej tillåtet enligt rasstandarden. ”Grisskära” nosar är inte heller tillåtet.

Olika färger på nostryfflar
Olika färgnyanser på tollarnosar
Ögonens färger

Det finns många olika färger och nyanser på tollarnas ögon. De ska vara bärnstensfärgade eller bruna. Pigmentet på ögonlocksränderna ska vara köttfärgat och harmonisera med pälsfärgen eller vara svart. Ofta är det så att ögonens och nostryffelns färg följs åt. En hund med ljus nostryffel har ofta ljusare ögon och en tollare med mörk nostryffeln har ofta mörka ögon.

Olika nyanser på ögon
Öronens former

Det finns många olika typer av öron på tollarna. En del har små trekantiga öron, andra har stora öron som är mer runda. En del hundar har ett öra av varje sort. Enligt rasstandarden ska öronen vara trekantiga och medelstora. De ska vara placerade högt och långt bak på skallen. Pälsen ska vara kort på de rundande öronspetsarna. Tollaren är ingen trimras som kräver massor av pälsvård, men då och då är det dags att ta fram saxen och frisera till öronen.

En del tollare har ett eller två flipöron, vilket innebär att det är ett veck på örat. Med en stor portion tålamod och envishet är det möjligt att rätta till ett öra som veckat sig. Låt hunden gå med till exempel en enkrona fasttejpad i örat under en lång tid. Tejpa direkt som du ser att örat gör en tendens att flippa! Det tar lång tid att få örat att ligga rätt, men det är fullt möjligt. Vi har även provat att tejpa fast ett ituklippt plastkort och det fungerade också.

Flipöpra
Olika former och storlekar på öron. De två hundarna längst ner till höger har flipöron.

Ett stort tack till nedanstående personer för lånet av era bilder!

Frida Engman för bilden på Madicken
Familjen Wennberg för bilden på Siri
Solgerd Hansson, kennel Hundskallets
Anna Fredriksson
Cissi Andersson
Malin Goding
Carina Nilsson för tillåtelsen att lägga ut en bild på din hund
Ulrica Åström, kennel StarWars

Läs mer:

Källa:
Rasstandard för Nova Scotia Duck Tolling Retriever, FCI 1987-06-24