Utställning

Det finns två typer av utställningar, inofficiella och officiella. De officiella arrangeras endast av SKK och SSRK (för retrievers och spaniels). Officiella utställningar är öppna för hundar från 9 månader och resultaten från dessa registreras hos Kennelklubben. Vid de officiella utställningarna delas cert ut, vilket inte sker vid inofficiella. Vid officiella utställningar brukar det ibland även vara valpklasser, men dessa är då inofficiella. Andra inofficiella utställningar kan arrangeras av rasklubbar och lokala kenneklubbar mfl. För att hitta lämpliga utställningar kan du besöka SKK:s och SSRK:s hemsidor eller läsa i Hundsport, Apportören eller Brukshunden.

Det finns ett antal olika klasser. Juniorklassen är öppen för hundar 9-15 månader, i unghundsklassen är hundarna 15-24 månader, öppen klass är för hundar över 24 månader. Jaktklassen är öppen för hundar äldre än 15 månader och som har tagit minst ett 3:e pris på SSRK:s jaktprov, veteranklassen är för hundar som har uppnått 7 års ålder och slutligen championklassen där utställningschampions får anmälas.

Det krävs en viss träning av hunden innan den kan ställas ut. För att domaren ska kunna göra en rättvis bedömning av din hund, måste den kunna stå stilla på kommando och den måste kunna trava lugnt och prydligt vid din sida. De lokala kennelklubbarna brukar arrangera ringträning där du kan få hjälp att träna detta.

Varje ras har en egen rasstandard som är fastställd av FCI. Rasstandarden anger hur en rastypisk hund ska se ut, trots detta är utställningar alltid en subjektiv bedömning av domarna och varje domare gör sin tolkning av rasstandarden. Detta innebär att en del domare tycker om stora, tunga hundar medans andra domare kanske föredrar mindre och lättare hundar. Med lite rutin från utställningar och olika domare kan man lätt skaffa sig en uppfattning om vilken typ av hund en viss domare föredrar. Det finns vissa domare som vi aldrig skulle ställa ut för, eftersom vi redan på förhand vet att de inte tycker om vår typ av hund.

Veckan före utställningen

Ungefär en vecka innan utställningen är det dags att trimma hundens öron och tassar. Hur du ska göra kan du läsa om i vårt ”Att tänka på – Tollarens pälsvård”. Om du behöver bada din hund innan utställningen, gör det då tre-fyra dagar innan utställningen eftersom pälsen behöver några dagar på sig att lägga sig snyggt. En nybadad tollare får ofta lockar i pälsen som spretar åt alla håll! Och det kan vara svårt att tygla och kamma ner dessa lockar! Klipp klor och skrapa ev tandsten så att ni gör ett snyggt och prydligt intryck.

Kontrollera att hunden är ordentligt vaccinerad. Har du allt du behöver? En nummerlappshållare är ett måste, eftersom du måste ha nummerlappen väl synlig när du visar din hund i ringen. Ett utställningskoppel är inget måste, men ett vanligt koppel kan ge ett lite klumpigt intryck och tanken är att domaren ska titta på din hund. Utställningskoppel är smala och diskreta för att väcka så lite uppmärksamhet som möjligt.

 

Dagen innan utställningen

Nu är det snart dags! Tvätta eventuellt hundens tassar om den har vita tecken och det har varit smutsigt ute. Titta efter om du måste lägga en sista hand vid trimningen av öron och tassar. Ställ väckarklockan så att du har gott om tid på dig i morgon.

Packa ner de saker du behöver inför morgondagens äventyr:

•registeringsbevis
•PM
•nummerlapp
•nummerlappshållare
•utställningskoppel
•vattenskål
•vattenflaska med vatten
•borste
•fäll till hunden
•en stol att sitta på
•matsäck
•hundbajspåsar
•hundgodis
•ev. liten pipleksak

På utställningsdagen

Din klädsel har viss betydelse och tänk på vad du sätter på dig. Det är hunden domaren ska titta på och inte dig. Välj därför något som är diskret, så att fokus hamnar på hunden!

Var ute i god tid eftersom det kan vara kö till parkeringen, långa avstånd från parkeringen till utställningsområdet, dåligt skyltat, det är längre att åka än du trodde, kö vid vaccinationskontrollen, domaren kan vara snabbare än du beräknat osv.

Det första som händer när du kommer till utställningsområdet är att du måste passera vaccinationskontrollen med din hund. Om du inte har registeringsbeviset med dig, kommer du inte in på området! Så förvissa dig om att du har det med dig. Därefter är det en veterinärkontroll, ibland besiktar veterinären alla hundar som passerar, ibland är det stickprovskontroll. Veterinären kontrollerar att din hund är frisk genom att känna på den, lyssna på hjärtat, försöka provocera fram hosta, tittar i pälsen etc. Därefter kommer du till programförsäljarna. Det kan vara bra att ha ett program eftersom du får en uppfattning om hur många hundar det är i din klass och ras.

Väl inne är det dags att leta reda på ringen, dvs den plats där du ska visa din hund. Det är stora rutor som ofta är markerade med plastband. Endast de hundar som bedöms för tillfället ska vara innanför plastbanden. I programmet kan du se hur lång domaren har kommit i sin bedömning. En domare bedömer uppskattningsvis ungefär 20 hundar i timmen, men det kan gå fortare och det kan ta längre tid! När det börjar närma sig din tur, byt till utställningskoppel, borsta hunden en sista gång och värm upp hunden genom att röra på den några minuter. Tänk dig själv hur stel man är när man suttit stilla en längre stund. Det är första intrycket i ringen som domaren kommer ihåg av din hund! Glöm inte bort att rasta din hund innan det är dags att stiga in i ringen.

När du kommer in i ringen ska du ställa upp din hund med sidan mot domaren. När domaren har gjort en överskådlig granskning av alla hundarna i din klass, vill han se dem i rörelse, vilket innebär  att alla hundarna ska röra sig på led samtidigt. Hunden ska trava för att visa sina rörelser vilket innebär att hunden lyfter benen diagonalt. En hund som rör samma sidas benpar samtidigt går i passgång och det ger en vaggande rörelse. En hund som galopperar går i tretakt och rör sig framåt med språng. Om din hund galopperar, sakta ner på tempot och om din hund passar, öka tempot. Tänk på att inte springa för fort eftersom det kan ge en ”trippig” gång hos hunden. Lagom är bäst!       

När domaren sett alla hundarna i  rörelse är det dags för den individuella bedömningen vilket innebär att han tittar på en hund i taget. Hunden som bedöms ställas upp framför domaren. Ställa upp hunden innebär att hunden ska stå stilla och jämnt på sina fyra ben. Det krävs en del träning för att lära hunden att stå stilla. Domaren börjar med att komma fram och hälsa på hunden och titta på bettet. Därefter känner han igenom hunden för att skapa sig en bild över hur hunden är byggd. När han är klar med detta går han till ringsekreteraren som skriver ner det domaren har sett. Medans ringsekreteraren skriver, tittar domaren på hunden, så det är viktigt att den står kvar still. Ställ inte hunden för nära ringsekretarens bord eftersom det kan vara svårt för domaren att se hundens helhet. När domaren är klar med sin bedömning av din hund, kommer han fram och tackar. Då vet du att du kan pusta ut. Ringsekreteraren kommer att ge dig ett band, om det är rött har hunden fått ett första pris och ska in i ringen igen och tävla om bästa hund i klassen. Ett blått resp. gult band innebär att hunden fått ett andra eller tredje pris och har tävlat färdigt för dagen och du kan hämta din kritiklapp direkt. På kritiklappen kan du läsa vad domaren tyckte om din hund.

Om din hund får CK (certifikatkvalitet) ska den tävla vidare i tävlan om bästa tik/hane. De två hundar som blir bästa tik resp. bästa hane tävlar om Bäst i Rasen (BIR) och Bäst i Motsatt kön (BIM). BIR-vinnaren får därefter tävla vidare om i Bäst i Gruppen (BIG). Tollarna tillhör grupp 8, stötande hundar, apporterade hundar och vattenhundar vilket bl a omfattar samtliga retriever- och spanielraser. BIG-vinnarna är de hundar som sedan gör upp om Best in Show-titeln (BIS).

Utställning är inte på blodigt allvar, utan ett sätt att få sin hund bedömd av en opartisk person och samtidigt träffa andra trevliga tollarägare.