Jul och nyår

När julen kommer närmare är det några viktiga saker som man bör tänka på. Hundar är glupska typer som inte tänker sig för innan de äter något. Fråga Tintin, i ett obevakat tillfälle stoppade hon huvudet i fodersäcken. Och åt och åt och åt… Efter kräkmedel, X antal röntgenplåtar och tre dygn på Strömsholm, åt hon med lika frisk aptit när hon kom hem igen… Hon har inte lärt sig något alls av den läxan, mer än att djursjukhuset inte är någon trevlig plats.

Choklad och andra godsaker

Kakaon som finns i choklad innehåller ett, för hundar, giftigt ämne som heter Teobromin. Skulle hunden få i sig för mycket choklad kan den bli mycket dålig, den kan till och med dö av förgiftning. Hundens kropp är dålig på att ta hand om Teobromin och ämnet lagras i kroppens vävnader. Ge därför inte hunden regelbundet choklad. För att undvika att en olycka händer, tänk på att inte ha choklad eller annat godis framme.

Nötter som står framme på bordet kan också slinka ner i en hundmage. Likaså en tappad nöt på golvet kan vara frestande att provsmaka. Det är inte alls bra eftersom nötter kan orsaka stopp i hundens tarm.

Hundar kan vara riktigt fräcka om de sätter den sidan till. När du vänder ryggen till, kan hunden raskt vara uppe på bänken och norpa julskinkan, bulldegen eller något annat gott. Bulldeg hör inte alls hemma i en hundmage och den kan ge förgiftnings- symptom. Inte heller julskinka är bra i en hundmage i någon större mängd. Om hunden satt i sig bulldeg, en större mängd julskinka, choklad eller något annat olämpligt är det är viktigt att den kommer under veterinärvård snabbt. Där får den i första hand kräkmedel för att spy upp det den satt i sig.

Julklappar och andra spännande saker

Julklappar är spännande tycker nog de flesta hundar. Våra hundar, speciellt Molly, öppnar mer än gärna paket. Det är själva paketet som är mest spännande, innehållet (om det inte är ett grisöra förstås) är mindre intressant. En del hundar kan få för sig att svälja snöret som har varit runt paketen. Glitter och julgranskulor kan också vara spännande att smaka på, men inte heller de hör hemma i en hundmage. När du klär granen, klä den då med tanke på din hund. Snören, kulor, glitter och andra saker är inte alls bra för hundmagen eftersom det vandrar ut i tarmarna och kan göra stor skada. Det är inte bara snören som glupska hundar kan svälja, på Strömsholm finns en tavla över saker som hundar svalt och som sedan opererats för att avlägsna föremålet från mage och tarmar. Det är helt otroliga saker som hittats i hundmagar. Vad sägs om nyckelknippa, legobitar, nylonstrumpor, golfbollar, metkrokar eller pipleksaker?

Nyår och fyrverkerier

För många hundar är nyår den värsta helgen på hela året eftersom det skjuts så mycket fyrverkerier då. Alltför många hundar mår dåligt om de är skottberörda. Det kan vara allt från att hunden blir lite orolig när det smäller, till att den hamnar i ett så allvarligt chocktillstånd att den inte är kontaktbar.

Ljudet från en smällare låter betydligt högre för hundörat än för ett mänskligt öra, så det är inte konstigt att hundar blir skotträdda. Att ljudet dessutom kommer helt oförberett i kombination med ljusskenet samt att hunden inte vet vad det är, gör att obehaget ökar ytterligare.

Naturligtvis är det allra bästa att förebygga sin hunds rädsla. Det är oerhört viktigt att man vänjer valpen vid höga oljud av olika slag redan från tidig ålder. Det är annars lätt gjort att hunden blir rädd första gången åskan går eller då den hör raketer vid nyår.

Kanske är så att många fyrverkerirädda hundar ”lär sig” vara rädda för smällarna? Om jag själv är rädd/hoppar till för höga ljud eller för fyrverkerier, signalerar jag omedvetet med mitt kroppsspråk. Hunden kan snabbt tolka det som signaler för fara. Det är därför viktigt att tänka på hur man reagerar själv!

På nyårsaftonen brukar vi gå en riktigt långpromenad och aktivera hundarna så att de är trötta i huvudet när kvällen kommer. Kvällens sista rastning gör vi tidigt på kvällen innan det börjar skjutas raketer. Vi brukar stänga fönstren, dra ner persiennerna och sätta på TV:n (och välj ett lämpligt program, inte nyårsvakan!) på ganska hög nivå. Sedan brukar våra hundar sova sig igenom årskiftet.

Lämna aldrig din hund ensam på nyår! Ska du själv på fest bör du antingen ta med din hund eller ordna med hundvakt åt den.

Källor:

Hundsport 12/2001
Frågor & Svar; www.agria.se
www.immi.nu